K 2019

K 2019

6. 11. 2019.
K 2019

И оваа година бевме присутни на најголемиот светски саем за пластика К 2019 во Дизелдорф кој траеше од 16-23.10.2019 година.

Компанијата НОМИС како застапник за ARBURG, беше присутна на штандот на ARBURG во текот на целиот саем, на кој беа претставени вкупно 20 најнови машини. Во центарот на вниманието на саемот беа сите актуелни прашања од страна на дигитализацијата и циркуларната економија.

arburgXworld:фокус на дигитализација

Беа претставени нови бројни апликации за истоимениот кориснички портал: од „Пребарувачи на машини“ за пронаоѓање на најсоодветниот ALLROUNDER, преку „Виртуелно управување“ за симулирање на управувачкиот систем на машината до „Самостоен сервисер“ со цел за водење на анализа на грешки и решавање на проблемите. Со помош на апликацијата „Конфигурација“, купувачите пак, можат први и сами да ја конфигурираат својата ALLROUNDER 270 S Compact машина. На вкупно единаесет интерактивни станици за „Патот на дигитализацијата“, посетителите можеа да научат многу за паметните машини, производите и услугите. За дигиталните сервисни решенија како ARBURG Remote Service (ARS), како и за асистенцијата на полнење и пластификација се покажа огромен интерес и побарувачка.

arburgGREENworld: практична примена на циркуларна економија

Програмот arburgGREENworld е базиран на четири аспекти: „Зелена машина„ за високо ефикасна машинска технологија, „Зелено производство„ за иновативни процеси и производство прилагодено на ресурсите, „Зелена услуга“ која што ги опфаќа услугите и пренос на знаењата во примерите за преработка на рециклирани материјали, како и „Зелено опкружување“ за интерните процеси на Arburg. Со двете изложени машини беше прикажано како рециклатите може повторно да се употрбуваат и вратат во циклус.

Иновативни машини, процеси и примена:

Останато што треба да се нагласи:
- Нова машина со ротирачка маса од 1600 Т на штандот на партнерите од компанија Lauffer
- „Паметен“ систем „клуч на рака„ со асистенција за полнење и пластифицирање, интегриран во Gestica управувачкиот систем
- Систем „клуч на рака“ поставен околу ALLROUNDER 470 S, во кој 3Д филмовите со допир се ламинираат во калап со помош на FIM-процесот
- Нов Freeformer 300-4X со дополнителна ротирачка оска за да може дополнително да произведува делови појачани со влакна

Покрај ARBURG, беа присутни и другите наши партнери:

RAPID - Воведува најголема иновација за бавно мелење во скоро две децении: OneCUT PRO го користи новиот FlexiSPEED систем, што значи помалку прашина, помалку бучава, помалку потрошувачка на енергија и значајни оперативни придобивки. На саемот беа претставени четири вакви машини, како и следната генерација машини Rapid ThermoPRO и RAPTOR DUO машини.

MORETTO – изложена беше серија на сушари X-Comb со (Moisture Meter) уред за мерење на влага за точно мерење на влагата во гранулaтот. Новите решенија за микро-трансмисија за снабдување со помали количини на технички материјали предизвикаа голем интерес. Исто така, беше претставен и систем за сушење, кој се состои од сушара XD 800X OTX и резервоар со управувач со мерач на влага - решение за апсолутна предност за енергетска ефикасност за секаков вид материјал и целосно автоматски систем за сушење. Воведен е и нов систем за контрола, MOWIS 3, модуларен софтвер кој може да се прилагоди за да се задоволат потребите и квалитативните, продуктивни и менаџерски цели на секој клиент, овозможувајќи врски помеѓу машините, процесите, одделите, растенијата и фабриките.

PLASTIBLOW - Изложи две машини: PB26ES-800 и PB2VD-260. PB26ES-800 е серво управувана машина со една станица и сила на затварање од 26 тони, опремена со тројна глава за производство на 5 литарски канистри. На оваа машина прв пат е претставена функцијата „електрично прилагодување на матрица“ патентирана од Plastiblow, koja што може да се прилагоди директно на контролниот панел. Лансирана е нова машина    PB2VD-260 машина со две станици и серво погон, 2 тони затворачка сила, опремена со двојна глава. Достапни се верзии за Деко (двослојна коекструзија) и Reco (трислојна коекструзија). Главната карактеристика е многу мала подна површина. Машината е опремена со вертикален екструдер и децентрализирано „bobbing“ движење со избалансирана структура - совршен за апликации со повеќе калапи.

FRIGEL - Ecodry System - изложен е адиабатски ладилник (кулер) со потенцијал за намалување на потрошувачката на вода до 95%. Единиците се претставени во дизајн без гликол. Презентирани се нови додатоци во асортиманот на Thermogel темпериралата, кои вклучуваат TBD серија дизајнирана за општа употреба со температури до 90°C. Изложени беа и TDK (120°C) и серија TPK (180°C).